Festival svobody letos proběhne i na středních školách


Začátkem září se na středních školách po celé ČR rozeběhnou vzdělávací programy pro učitele a studenty k 30. výročí sametové revoluce. Projekt Festival svobody na školách připravily organizace Post Bellum o.p.s. (Paměť národa), spolek Díky, že můžem a Nerudný fest.cz. Nabídne širokou paletu workshopů, besed a výstav nebo výukových materiálů pro studenty i pedagogy. Projekt podpořil Magistrát hlavního města Prahy pro pražské školy, díky podpoře Nadace České spořitelny ho organizátoři rozšířili i do regionů. Vzhledem k počtu zapojených organizací půjde patrně o nejrozsáhlejší vzdělávací program v rámci oslav výročí sametové revoluce, které vznikly z iniciativy občanských organizací a spolků v republice.

Učitelé mohou získat materiály pro výuku

Na webu www.festivalsvobody.cz/naskolach naleznou vedle výukových materiálů nabídku workshopů, besed, projekcí či vzdělávacích kurzů pro pedagogy. Jednotlivé materiály poskytují renomované instituce, které se dlouhodobě vzdělávání věnují: Post Bellum, oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů, Stužák, Asociace učitelů ZSV, CEDU – Centrum pro demokratického učení, Člověk v tísni, Památník Šoa Praha a další.

Součástí nabídky pro školy je i unikátní výstava „Střípky revoluce“. Výstava kombinující historické reálie s emotivními příběhy pamětníků obsahuje prvky tzv. rozšířené reality, díky kterým ožijí příběhy ve formě videí a animací v mobilních telefonech studentů. Tato výstava bude v listopadu umístěna v Praze na Národní třídě a během celého podzimu nejméně na dvaceti pražských středních školách.

Studenti mohou připravit oslavy “ve vlastní režii”

V rozmezí 11. – 22. listopadu studenti spolu s vedením školy vyberou jeden den, kdy nahradí běžnou výuku vlastním programem – plným diskuzí, přednášek, dílen, výtvarných kurzů, filmových projekcí, vernisáží, divadelních představení či koncertů. Program oslav by se měl vztahovat k historickým událostem roku 1989 nebo tématům svobody a demokracie, ale organizátoři předpokládají, že oslavy studenti obohatí vlastní invencí. Na pomoc si ale mohou vzít i profesionály z organizací jako Amnesty International, Transparency international, Knihovna Václava Havla, Nadace VIA, Romea, Fridays for future, Institut H21, Platforma pro sociální bydlení, Skautský institut, Respekt Madame a další. Na vlastní program (tisk výstav, ozvučení apod.) mohou studenti získat finanční podporu až 5000 korun. Podmínkou získání tzv. minigrantu je vlastní fundraising skrze portál darujme.cz. Vybranou částku jim Nadace České spořitelny zdvojnásobí do výše 5000,- Kč.

Programy všech škol by měl spojit společný happening 15. listopadu. Součástí něj by mělo být vedle vystoupení studentů, pedagogů a pamětníků i symbolické zazvonění klíči. Zvonit se tak bude znovu po celé republice.

Literární a výtvarná soutěž

Kromě toho Festival svobody na školách připravil pro studenty středních škol i celorepublikovou literární a výtvarnou soutěž. Vítězné práce publikuje Deník N a přímo během oslav 17. listopadu je spatří tisíce lidí na led obrazovkách na Národní v Praze. Tématem soutěže je reflexe role studenta v dnešní společnosti, jeho možnosti seberealizace a ovlivnění společenského dění.

Více informací o celém projektu a možnost, jak se do něj jako student nebo pedagog zapojí, najdete na webu www.festivalsvobody.cz/naskolach.